Publisert av: ingridmogstad | januar 26, 2010

Kitsch og camp

Denne uken skal vi ha om modernitet og modernisme, og bloggoppgaven blir som følger å skrive om noe som har tilknytning til modernismen. Det jeg skal skrive om denne uka er kanskje litt fjernt fra tema, men jeg tror jeg skal klare å begrunne hvorfor det er forsvarlig å skrive noen ord om det som står i overskriften min likevel.

Etter å ha lest sidene i norskboka om modernisme er jeg nemlig litt forvirret. Jeg tror jeg har forstått at modernitet er en prosess som har pågått fra 1600-tallet fram til i dag og har kjennetegn som rasjonalisering, teknifisering, spesialisering, fremtidsoptimisme, sekularisering og ikke minst opplysning. Modernismen på sin side, er en stilart som dukket opp på 1800-tallet og som kommer og går i forskjellige forkledninger flere ganger iløpet av 1900-tallet. Modernisme handler blant annet om å bryte med tradisjonene og å tenke nytt og annerledes. Derfor er det også interessant å snakke om begrepene kitsch og camp i den sammenheng, selv om de er av litt nyere tid.

Kitsch er et tysk begrep som for første gang ble brukt på 1800-tallet, og omfatter masseprodusert og ofte stilløs, klisjé-aktig «kunst». «Elg i solnedgang» og nipsfigurer man kjøper på nille er klassiske eksempler på kitsch. Det samme er billige kopier av berømte kunstverk, som på bildet her:

Min far og jeg har gjennom flere år hatt en liten tradisjon, eller greie om du vil. Når vi kommer til en ny by, forsøker vi å finne den billigste og mest tragiske kopien av en kjent gjenstand, statue eller byggverk vi kan finne, og kjøpe den. Her begynner vi forøvrig å bevege oss inn i det andre begrepet jeg skulle ta for meg, nemlig «camp».

Camp er kitsch tatt ut av sin opprinnelige sammenheng og tilsatt humor og ironi. Da blir kitschen til camp, og blir for mange kunstglade om til «ekte» kunst igjen. Ordet camp kommer fra fransk slang: «se camper» (et refleksivt verb mener jeg, om ikke fransken er altfor rusten). Det betyr, hvis jeg forstod oversettelsen riktig, å oppføre seg eller posere på en overdreven og tetralsk måte. Begrepet har blitt satt i sammenheng med homoseksualitet, men er hovedsaklig en kunstretning. Bildet over er, siden det inneholdet elementer av ironi og siden det bevisst er tatt kitsch-gjenstander ut av sin opprinnelig funksjon, ikke lenger kitsch, men camp.

Selv er jeg ganske fascinert av spesielt camp, men følgelig også av kitsch. Det er virkelig noe helt fantastisk med ting som er parodier på seg selv. Jeg fant forøvrig den føreløpige vinneren (tett fulgt av den sing-løven i fargerik plast pappa fant i Singapore, avbildet over)  av grusom kitsch-kunst i sommer da jeg besøkte Knossos på Kreta. Det var en lykkelig dag:

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: