Publisert av: ingridmogstad | februar 8, 2010

The diary of a young girl

Litt siden jeg skal til Amsterdam i sommer, litt siden vi skal ha om andre verdenskrig i historien resten av året og litt siden det er en av de mest berømte bøkene skrevet i moderne tid, tenkte at det var på sin plass å omsider lese Anne Franks dagbok. Den er på en måte en av «klassikerene» man «må» ha lest, spesielt hvis man interesserer seg litt for historie.

Boken er skevet fra Anne Frank og hennes familie på fire samt en familie på tre(The Van Daans) og en enslig tannlege(Dussel) gikk under jorden i Amsterdam fra 12. juni 1942 til 1. august 1944. Dette for å unnslippe Hitler og hans nazi-regime, i og med at de var jøder. Anne skrev i starten kun for egen fornøyelse, men etter å ha hørt en tale fra Nederlands daværende utenriksminister hvor han opplyste om at brev og dagbøker fra krigen senere ville være av interesse for regjeringen, bestemte hun seg for å gi ut en bok basert på dagboken ved navn «The Secret Annexe» etter krigen. Annes første versjon blir refert til som «versjon A», mens den hun begynte å redigere på før familiene ble arrestert i 1944 kalles «versjon B». Det var hennes far, Otto Frank (som eneste overlevende fra annekset), som redigerte og utgav dagboken etter krigen, i dag kjent som «versjon C». Her er mye klippet bort fra versjon A og B for at den skulle ha en leservennlig lengde.

Den jeg har lest heter imidlertid «The definitive edition» og inneholder tidligere upublisert materiale. Bl.a mindre flatterende beskrivelser av de andre som levde med Anne i denne perioden, samt stoff som har med hennes sexualitet å gjøre (ikke ekstremt dirty vil jeg påstå, men så var versjon C også utgitt i 1947…).

Det som var virkelig interessant med å lese dagboken, var at jeg som jente og tenåring må si jeg føler jeg identifiserer med veldig med Anne. Hun er en ganske vanlig jente, i en ganske uvanlig (og forferdelig urettferdig) situasjon. Man blir veldig glad i henne, og man merker at hun utvikler seg og modnes veldig over de to årene hun skriver.  På en eller annen måte klarer disse to familiene i annekset til tross for den endeløse frykten og usikkerheten mht. å bli arrestert, å ha riktig så mange hyggelige stunder sammen. Det mangler ikke på humor og kjærlighet, samtidig som det ikke mangler på intriger og frustrasjon over å være innestengt med hverandre over en så lang periode.

Alt i alt en god bokopplevelse, om enn noe trist på slutten. Det er også noen passasjer jeg ikke kan si jeg fant så veldig interessante, men som likevel bidrar til et mer helhetlig inntrykk av hvordan det var for en ung jødisk jente å leve i skjul under andre verdenskrig. Jeg skulle ønske noe slikt aldri skjedde igjen, og det sa de også etter krigen(spesielt om konsentrasjonsleirene), men det er dessverre ikke tilfellet selv i dag.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: